Kraniell osteopati

TERAPEUTER

Philip Åstrøm

Hva er kraniell osteopati?

Alle kranielle osteopater er utdannede osteopater. De bruker kranielle teknikker som man må ta etterutdanning for å lære. Som med osteopati, er kraniell osteopati også en form av holistisk terapi med mål om å gjenopprette kroppens balanse gjennom subtile palperinger og effektive manuelle teknikker.

Behandler kraniell osteopati kun problemer med hodet?

Nei. Selv om navnet impliserer dette så kan kraniell osteopati behandlet hvilket som helst problem hvor som helst i kroppen. «Kraniell» refererer til at behandlingen inkluderer strukturene inni hodet i tillegg til resten av kroppen.

Hvordan virker det?

En kraniell osteopat bruker forsiktige palperinger for å evaluere de subtile bevegelsene av knoklene i hodet, ryggraden, bekkenet, armer og ben. Man vurderer også hinnene rundt hjernen og sentralnervesystemet, i tillegg til flyten av cerebrospinal væsken. Der det måtte finnes noen form for avvikende spenninger, bruker den kranielle osteopaten lette teknikker for å hjelpe kroppen tilbake normal funksjon (homeostase).

Hvem kan få behandling av en kraniell osteopat?

Alle. Gravide, babyer, barn med spesielle behov, eldre, alle typer idrettsutøvere, yoga/pilates instruktører, personlige trenere, dansere, sangere osv.

Hva skjer når du kommer til en kraniell osteopat på første behandling?

Den medisinske historikken og kliniske undersøkelsen er den samme som hos en vanlig osteopat. Behandlingen foregår med pasienten liggende på ryggen. Den kranielle osteopaten tilnærmer seg forsiktig forskjellige deler av kroppen; hodet, ryggen, korsbenet og andre steder med fremtredende smerte eller dysfunksjon. Det er en fordel med klær som ikke er lette og komfortable.

Gjør det vondt?

Behandlingen er mild, som er grunnen til at så mange gravide, nyfødte og pasienter med traume (fysisk eller emosjonelt) går til kranielle osteopater. Pasienten sovner ofte i løpet av behandlingen.

Hvor lenge varer behandlingen og hvor mange behandlinger trenger jeg?

Første behandlingen varer en time, oppfølgende behandlinger ca 45 min. Noen tilfeller tar bare to eller tre behandlinger. Mer alvorlige og langvarige problem krever som oftest flere behandlinger. En osteopat vil forklare og skissere diagnose og prognose med pasienten etter første behandling. På grunnlag av dette vil man få en indikasjon på hvor mange behandlinger som man må regne med.